Visual

Onze leerlingenzorg

Een zo zelfstandig mogelijke toekomst bereiken onze kinderen niet alleen met goed onderwijs, maar ook met revalidatie en behandeling. Onze therapeuten helpen hen daarbij.

De leerlingenzorg vormt een belangrijk onderdeel van ons werk. Via overleg, leerlingbesprekingen en registratie volgen en bevorderen we de ontwikkeling van elke leerling. We gebruiken hiervoor het LeerlingVolgSysteem (LVS) ParnasSys. Via het invoeren van toetsresultaten krijgen wij goed zicht op individuele, groeps- en schoolresultaten. De resultaten kunnen aanleiding vormen tot aanpassing van het Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP, leerlingniveau), het groepsplan (groepsniveau) of het schoolbeleid (schoolniveau).

Didactische en pedagogische ondersteuning

Voor didactische en pedagogische vragen krijgen de leerkracht, onderwijsbegeleider en klassenasssistent ondersteuning van de intern begeleider en de gedragsdeskundige. De gedragsdeskundigen die aan De Thermiek zijn verbonden hebben allen een academische bevoegdheid als psycholoog of orthopedagoog. Vanuit deze deskundigheid vervullen zij een belangrijke rol binnen de leerlingenzorg. Ons onderwijsteam organiseert samen met deze deskundigen werk- en groepsbesprekingen op vaste momenten in het schooljaar. Tussendoor zijn de intern begeleider en gedragsdeskundige op afroep beschikbaar.

Intern Begeleider

Binnen onze school hebben we een aantal intern begeleiders (IB’ers). Hun taken zijn:

  • ouders en collega’s adviseren als een leerling extra zorg nodig heeft (bijvoorbeeld aanpassingen in het leerprogramma, overgang naar een andere groep of bij opvallend gedrag);
  • leerkrachten ondersteunen bij hun onderwijskundige taak;
  • overleggen met het klassenteam om de voortgang te bewaken;
  • deelnemen aan het zorgteam.

Gedragsdeskundige/Behandelleercoördinator

Aan school zijn verschillende gedragsdeskundigen verbonden. Ze hebben allen een academische bevoegdheid als psycholoog of orthopedagoog. Vanuit deze deskundigheid vervullen zij een belangrijke rol binnen de leerlingenzorg. Zij geven advies over de pedagogische aanpak van de leerling en doen waar nodig psychologisch/orthodidactisch onderzoek, ze bieden individuele begeleiding en zijn beschikbaar voor vragen van ouders. Behandelleercoördinatoren (BLC) spelen een centrale rol in de samenwerking tussen thuis, school en revalidatie. Zij overleggen regelmatig met de revalidatiearts en nemen deel aan de behandelplanbespreking van het revalidatieteam.

Zorgteam

Als er specifieke zorgen zijn over een leerling in de klas op het gebied van het leren, het gedrag of de sociale ontwikkeling, dan bespreekt het zorgteamoverleg de leerling. We informeren ouders altijd over de specifieke zorgen. Aan het overleg nemen de IB’er, de afdelingsdirecteur, de gedragsdeskundige en het klassenteam deel. Met elkaar zoeken zij naar mogelijkheden om het probleem aan te pakken. Bij de start van het schooljaar en in februari houden de leden van het zorgteam en de hele groepsleiding een groepsbespreking. Het onderwijsprogramma, de organisatie, ondersteuningsbehoefte en mogelijke knelpunten, staan dan centraal. Het zorgteam bespreekt twee keer per jaar de toetsresultaten en observatiegegevens van de leerlingen om de leeropbrengst te bepalen. Dit gebeurt op individueel niveau om het OPP van de leerling te actualiseren, maar ook op groeps- en schoolniveau om ons onderwijsaanbod en onze aanpak te evalueren.